Staples Office Centre Infopunt

 
Home > Printers en printer supplies > Printers
 Klikt u op een van de onderwerpen om rechtstreeks naar dit onderwerp te gaan.

Het betreffende artikel komt bovenaan de pagina te staan tenzij de pagina te kort is. Het artikel staat dan halverwege de pagina.

 
Inkjetprinter

Laserprinter

Kopieermachine

Multifunctionele printer
 
Scanner

Fax

Om rekening mee te houden
Klik hier om deze pagina te printen.

 

Printers
 

Een printer is een apparaat dat de uitvoer van een computer, scanner of digitale camera afdrukt op (foto)papier.

Wat zoekt u?
Inktjet en laserprinters: Wat gaat u printen? Een foto of een factuur? Wanneer u veel foto's wilt gaan printen kunt u er beter voor kiezen om een inkjet printer aan te schaffen, de inkt is helaas dan wat duurder maar uw foto is van veel betere kwaliteit. Wanneer u alleen maar facturen print kunt u het beste kiezen voor een laser printer. Een laser printer print veel meer tegen lagere kosten. Welke printer het beste bij u past ligt aan de situatie waarin u zit. Hieronder wordt beschreven wat u in welke situatie het beste kunt toepassen.

 
 
 
ga naar boven
 
ga naar de producten

 

Inkjetprinter

 

Een inkjetprinter maakt gebruik van vloeibare inkt, dat op het papier 'gesproeid' wordt. Er wordt met kracht een druppeltje inkt op het papier gespoten. Voordeel van inkjetprinters is dat ze goedkoop in aanschaf zijn en fraaie resultaten kunnen maken. De kwaliteit van een afdruk wordt meestal beoordeeld aan de hand van de resolutie en wordt uitgedrukt in DPI (Dots Per Inch).

Hoe hoger de resolutie van uw printer, hoe beter de scherpte en detailweergave zal zijn. Een resolutie van 300 tot 600 dpi is voldoende voor het printen van een tekst of een factuur. Om een goede foto met al zijn details en kleurweergave te kunnen printen, heeft u toch een minimale resolutie van 1200 dpi nodig. Nadeel van de inkjetprinters is dat de inkt (cartridge) in verhouding met een laserprinter (toner) duurder is. Gemiddeld moet u de cartridge vervangen na elke 500 afdrukken (bij de laserprinter is dat na ongeveer 2.500 prints). Daarom is de inkjet vooral een aanrader als u de printer niet vaak gebruikt.

De pluspunten:
- Relatief goedkoop
- Hoge resolutie
- Goede kleurenafdruk
- Laag stroomverbruik

De beperkingen:
- Dure inkt
- Langzame prints
- Inktpatronen drogen uit als u te weinig print
- Niet watervast

Is de inktjetprinter iets voor u?
Wat gaat u printen? Een foto of een factuur? Wanneer u veel foto's wilt gaan printen kunt u er beter voor kiezen om een inkjet printer aan te schaffen, de inkt is helaas dan wat duurder maar uw foto is van veel betere kwaliteit. De resolutie is vaak hoger dan bij een laserjetprinter. Print u over het algemeen alleen foto's en af en toe een factuur of tekst en heeft u geen haast met het printen, dan is de inktjetprinter iets voor u.Waar let u op?

Resolutie: Hoe hoger de resolutie, hoe beter de print. U wilt als consument natuurlijk goede afdrukken maken met een inkjetprinter. Daarbij speelt de resolutie een belangrijke rol. Deze geeft het aantal beeldpunten (pixels genoemd)weer van een afbeelding en wordt uitgedrukt in 'dots per inch' (dpi). "In de regel geldt: hoe hoger de resolutie,hoe scherper het beeld". Voor een goed printresultaat is een resolutiewaarde van boven de 1280 dpi aan te raden. Print u veel foto's, ga dan voor 2400 dpi.

Afdruksnelheid: U wilt niet te lang wachten voordat het papier uit de printer rolt, dus de afdruksnelheid is ook een factor om op te letten. Bij een inkjetprinter is de afdruktijd langer dan bij een laserprinter.

Inkttanks: Als u geld wilt besparen, kies dan voor een inkjet met gescheiden inkttanks. De meeste inkjetprinters maken gebruik van separate inkttanks. Bij de inkjet is meestal de gele kleur als eerste op. Bij gescheiden tankjes hoeft u dan niet de kleuren cyaan en magenta weg te gooien, maar simpelweg alleen de cartridge van geel te verwisselen.

Kijkt u voor meer informatie en specificaties over inkjetprinters bij het artikel: Om rekening mee te houden.

 
 
 
ga naar boven
 
ga naar de producten

 

Laserprinter
 

Een laserprinter maakt gebruik van poeder dat aan het papier gehecht wordt. Een toner voor een laserprinter is in aanschaf wel duurder, maar met een dergelijke toner kunt u veel meer prints maken dan met een inkjetcartridge. Omdat de kosten van een laserprinter per pagina lager zijn is hij uitermate geschikt voor mensen die met name veel tekst printen. De goedkopere laserprinters halen bij een zwart/wit afdruk een snelheid 10 tot 20 printjes per minuut, de duurdere exemplaren halen makkelijk het dubbele aantal. Over een kleurenafdruk doet een laserprinter ongeveer vier keer zo lang.

Drum: Elke laserprinter heeft een drum. De drum is een fotogevoelige rol die doormiddel van elektrische landingen instaat is om toner aan te trekken zodat deze op de pagina komen te liggen. Een drum moet ook af en toe vervangen worden.

De pluspunten:
- Hoge afdruksnelheid
- Goedkope prints
- Watervast

De beperkingen:
- Duur in aanschaf
- Trekt veel stroom

Is de laserprinter iets voor u?
Als u de laserprinter hoofdzakelijk gebruikt voor tekstdocumenten is een minimale resolutie van 600 dpi genoeg. Gaat u voornamelijk tekstdocumenten printen en wilt u dat er snel geprint wordt met hoge kwaliteit, dan is een laserprinter iets voor u.Waar let u op?

Resolutie: Hoe hoger de resolutie, hoe beter de print. U wilt als consument natuurlijk goede afdrukken maken met een inkjetprinter. Geprinte afbeeldingen of tekst bestaan uit veel kleine puntjes, die beeldpunten of pixels worden genoemd. Voor de resolutie geldt: hoe meer pixels, hoe gedetailleerder de tekst of het plaatje. Voor tekst heeft u minder beeldpunten nodig dan voor afbeeldingen en foto's. Gebruikt u een laserprinter alleen voor tekst, denk dan aan een resolutie van 600 'dots per inch' (dpi)", Voor een goede foto heeft u minimaal 2400 dpi nodig.

Kleur en Mono-laser: Printen in kleur is voor een laserprinter, in tegenstelling tot de inkjet, niet altijd mogelijk. U kunt het onderscheid maken tussen mono-laserprinters en kleurenlaserprinters. Print u voornamelijk in zwart, schaf dan een mono-laserprinter aan. Mocht u af en toe toch in kleur willen afdrukken, dan kunt u er beter een goedkope inkjet naast plaatsen dan een kleurenlaserprinter aan te schaffen. Dit is goedkoper en u krijgt een hogere kleurkwaliteit.

Afdruksnelheid: De goedkopere laserprinters halen bij een zwart/wit afdruk een snelheid van 10 tot 20 printjes per minuut, de duurdere exemplaren halen makkelijk het dubbele aantal. Laserprinters kunnen meer prints per minuut maken dan inkjetprinters. Dit komt vooral door de manier waarop een laserprinter een afdruk maakt. Een laserprinter werkt met tonerpoeder en dat heeft bijna geen droogtijd nodig, in tegenstelling tot inkt. De printer is zo afgesteld dat pas aan de volgende afdruk wordt begonnen als de eerste afdruk droog genoeg is. Gebeurt dit namelijk niet dan plakken de afdrukken aan elkaar.

Kijkt u voor meer informatie en specificaties over laserprinters bij het artikel: Om rekening mee te houden.

 
 
 
ga naar boven
 
ga naar de producten

 

Kopieermachine
 

Een kopieerapparaat beschikt over verschillende functies. U kunt bijvoorbeeld documenten vergroten en verkleinen en zowel enkelzijdig als dubbelzijdig afdrukken. Extra functies zijn de mogelijkheid om meerdere vellen papier tegelijk te kopiëren en documenten te bewerken voordat u ze kopieert. Om verschillende kopietjes in één keer te maken kunt u de stapel te kopiëren vellen in het vak bovenop de kopieermachine leggen. De meeste kopieermachines hebben meerdere papierladen voor verschillende formaten papier: A4- en A3-formaat.

Waar let u op?

Capaciteit inkt: De hoeveelheid toner die in de kopieermachine past.

Capaciteit papier:
De hoeveelheid papier die in de printer past.

Scantijd:
De tijd die het het kopieerapparaat nodig heeft om het document te scannen.

V-vouwen:
Een vouwtechniek waarbij het papier dubbelgevouwen wordt, zodat het brochure-idee ontstaat.

Verwerkingstijd:
De tijd die de kopieermachine er over doet om een kopie af te leveren.

Vooruit programmeren:
Hiermee kunt u documenten blijven scannen terwijl de kopieermachine bezig is met kopiëren.

Zadelnieten:
Het in het midden nieten van papieren zodat een boekje ontstaat.

Kijkt u voor meer informatie en specificaties over kopieerapparaaten bij het artikel: Om rekening mee te houden.

 
 
 
ga naar boven
 
ga naar de producten

 

Multifunctionele printer

 

Een multifunctionele printer of een All-In-One heeft zoals de naam al zegt meerdere functies in een. Alle multifunctionele printers kunnen printen, kopiëren en scannen. Een aantal modellen zijn ook uitgerust met een fax functie. Naast het voordeel van de functies is er ook al snel een voordeel qua prijs. U bent al snel goedkoper uit als u een multifunctionele printer koopt dan dat u los een printer, scanner en faxapparaat koopt. Een praktisch voorbeeld is dat u minder dan de helft van de snoeren nodig heeft die u anders nodig gehad zou hebben voor alle losse apparaten.

Wat voor type gebruiker bent u?
Op basis van wat u met uw multifunctionele printer gaat printen, kunt u een laser of inkjetprinter aanschaffen. Kijkt u voor de pluspunten en de beperkingen bij de artikelen: inkjetprinter en laserprinter.

Functies

> Printen
> Scannen
> Faxen


Printen

Inkt of Toner: Een multifunctionele printer is over het algemeen goedkoop in aanschaf. Echter zijn de inktcartridges of toners vaak duur. Afhankelijk van het gebruik van de multifunctionele printer kunt u kiezen voor een inkjet of laser printer. Voor deze keuze kunt u kijken bij de artikelen: inkjetprinter en laserprinter.

Afdruksnelheid: U wilt niet te lang wachten voordat het papier uit de printer rolt, dus de afdruksnelheid is ook een factor om op te letten. Bij een inkjetprinter is de afdruktijd langer dan bij een laserprinter.

Kopieerfunctie: Een multifunctionele printer kan vaak ook kopiëren. Als u een kleuren printer heeft kan deze ook in kleur kopiëren. Net als bij een kopieermachine is de snelheid van het kopiëren belangrijk. Als u de multifunctionele printer ook graag wilt gebruiken om te kopiëren, let hier dan ook op.

Afdrukformaat: Afhankelijk van wat u wilt gaan printer kiest u voor een A4 of A3 printer. Een standaard A4 printer kan ook enveloppen, etiketten of stickervellen printen. Met een A3 printer kunt u dit ook, alleen kunt u dan ook op groter formaat printen. Als u voornamelijk A4 of kleiner print, dan is het raadzaam dat u een A4 multifunctionele printer aanschaft. De A3 printers zijn aanzienlijk duurder.

Kijkt u voor meer informatie en specificaties over faxen bij het artikel: inkjetprinter of laserprinter.

Scannen

Scan kwaliteit: De scan functie van een multifunctionele printer is vaak van mindere kwaliteit dan wanneer u een losse scanner zou aanschaffen. Als u de multifunctionele printer koopt om voornamelijk te scannen, dan zou u beter kunnen overwegen om een losse scanner aan te schaffen of een multifunctionele printer die wel net zo hoge specificaties heeft.

ADF: Moet u vaak meerdere documenten achter elkaar scannen, controleer of de scanner over ADF (Automatic Document Feed) beschikt. Met deze automatische invoer van papier hoeft u niet steeds velletje voor velletje in de scanner in te voeren.

Kijkt u voor meer informatie en specificaties over scannen bij het artikel: scanner

Faxen
De meeste multifunctionele printers beschikken over een faxfunctie. Let u hierbij op de snelheid waarmee de fax wordt verstuurd. Let u ook op het ontvangst geheugen.

Kijkt u voor meer informatie en specificaties over faxen bij het artikel: fax.Een multifunctionele printer kan ook uitgerust zijn met een geheugenkaartlezer. Hiermee kunt u de foto’s rechtstreeks vanaf het geheugenkaartje printen.

Kijkt u voor meer specificaties over multifunctionele printers bij het artikel: Om rekening mee te houden. De specificaties die gelden voor een laser of inkjetprinter gelden ook voor een multifunctionele printer.

Kijkt u voor meer informatie over multifunctionele printers bij de betreffende artikelen: inkjetprinter, laserprinter, scanner en fax.

 
 
 
ga naar boven
 
ga naar de producten

 

Scanner
 

Een scanner is een apparaat waarmee u documenten, foto’s, tekeningen of teksten kunt digitaliseren. Vervolgens kunt u het digitale bestand bewerken met een betreffend programma.

Scannertypes

Flatbedscanner
Een flatbedscanner is de meest gebruikte scanner. Deze scanners hebben een vlakke glasplaat (flatbed) waar documenten of dergelijke op gelegd kunnen worden om te scannen. Veel flatbedscanners zijn uitgerust met een transparantenadapter, hiermee kunt u negatiefstroken en dia’s inscannen.

Filmscanner
Deze filmscanner is bedoeld om dia’s en negatieven in te scannen. Een filmscanner heeft een hogere kwaliteit en snelheid in vergelijking met een flatbedscanner met een transparantenadapter.

Documentscanner
Een documentscanner is in staat om snel grote aantallen documenten in te scannen. De meeste van dit type scanners beschikken over een Automatic Document Feed (ADF) zodat u het papier niet handmatig hoeft in te voeren.

Waar let u op?

Kleurdiepte: De kleurdiepte wordt weergegeven in bits: hoe hoger het aantal bits, hoe meer kleuren er kunnen worden onderscheiden. Er zijn 24-bitsscanner en 48-bitsscanners.

ADF: Moet u vaak meerdere documenten achter elkaar scannen? Let u dan op of de scanner over ADF beschikt. Met de automatische invoer van papier hoeft u niet alles handmatig te doen.

Resolutie: Hoe hoger de resolutie van de scanner, hoe hoger de kwaliteit van het beeld. Resolutie wordt aangegeven in DPI, ofwel Dots Per Inch. De “enhanced” resolutie wordt verkregen door speciale rekensoftware van de scanner. Hierbij wordt met behulp van software het beeld 'opgeblazen'. Enhanced resolutie lijkt groter, maar is in kwaliteit minder scherp dan de optische resolutie.

OCR(scannen van tekst): Als de scanner tekst inscant maakt hij daar een plaatje van ongeacht wat het origineel is. Als u de tekst wilt bewerken dan kunt u hier niets mee. Met OCR-software kunt u de tekst als tekstdocument inscannen. Vervolgens kunt u de tekst weer bewerken met een tekstverwerker.

Praktisch: Let u erop dat uw scanner het papierformaat dat u wilt gaat scannen ondersteunt. Scant u vaak documenten of afbeeldingen van A4 formaat, dan heeft u genoeg aan een A4 scanner. Scant u vaak groter formaat, dan zijn er ook A3 scanners.

Scant u niet vaak en hoeft u niet op extreem hoge kwaliteit te scannen maar print u en of faxt u wel geregeld? Dan is een multifunctionele printer iets voor u.

 
 
 
 
ga naar boven
 
ga naar de producten

 

Fax

 

De fax was het eerste communicatiemiddel dat het mogelijk maakte om naast tekst ook afbeeldingen te versturen. De fax werkt via de telecommunicatie techniek. Het apparaat maakt het mogelijk om documenten met tekst en/of afbeeldingen te versturen via de telefoonlijn. Faxen worden tegenwoordig hoofdzakelijk nog gebruikt voor zakelijke toepassingen. In de privésfeer is de fax grotendeels verdrongen door e-mail. Toch is er nog een groot aanbod in faxen.

Ook bij een fax zijn er weer twee varianten: Inkjetfax en Laserfax.

Inkjetfax
De inkjetfax gebruikt gewoon A4 papier en de kwaliteit is dezelfde als die van de huidige inkjetprinters. Het papier is goedkoop en overal te verkrijgen. Inkjetfaxen kunnen soms zelfs in kleur printen en/of faxen. Uiteraard moet de ontvangende fax dan ook kleuren ondersteunen.

Laserfax
De laserfax is de meest luxe van allemaal. Deze fax heeft alle voordelen van de inkjetfax. Daarnaast is deze fax een stuk sneller en goedkoper in gebruik. De afdrukken zijn waterbestendig.Waar let u op?

Snelheid: De snelheid van de fax is mede afhankelijk van de modem die er in zit. De snelheid hiervan wordt uitgedrukt in Kbps (Kilo Bits Per Seconde). De meest voorkomende snelheden zijn 33,6 en 56,6 Kbps. (Ook wel aangeduid als 33K6 en 56K6) Een hogere waarde resulteert uiteraard in een hogere snelheid.

Ontvangstgeheugen: Als de fax over een ontvangstgeheugen beschikt, worden ontvangen faxen opgeslagen als deze niet direct uitgeprint kunnen worden. Dit kan het geval zijn bij een defect of als het papier op is. Op deze manier weet u zeker dat u geen bericht zult missen.

Verkorte nummerkeuze: Faxen die over de functie “verkorte nummerkeuze” beschikken, kunt u voorprogrammeren zodat u met één druk op de knop een fax naar een bepaald nummer kunt versturen.

Meerdere nummers: Sommige faxen kunnen één bericht direct naar meerdere nummers versturen. Zo kunt u met één handeling meerdere mensen bereiken.

Kopieerfunctie: Faxmachines met een kopieerfunctie zijn tevens als kopieermachine te gebruiken. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een kopie van een factuur maken.

 
 
 
ga naar boven
 
ga naar de producten

 

Om rekening mee te houden 

 

> Autoduplexer
> Automatische documentdoorvoer(ADF)
> Draftmode
> Interfaces / aansluitingen
> PictBridge
> Processor
> Resolutie
> Netwerkaansluiting
> Printgeheugen
> Indicatie printkosten
> Starttoner


Autoduplexer: Heeft uw printer een autoduplexer, dan kunt u automatisch dubbelzijdig afdrukken. Een goed alternatief om papier te besparen en praktisch voor uitgebreide rapporten of presentaties. Deze optie zit niet standaard op elke printer.

Automatische documentdoorvoer (ADF): De automatische documentdoorvoer (Engels: Sheetfeeder) is een handige optie voor een multifunctionele printer. Heeft een all-in-one of scanner deze optie, dan kunnen meerdere vellen papier na elkaar automatisch worden doorgevoerd. Handig als u veel blaadjes achter elkaar wilt scannen of kopiëren. Let u wel op dat dit alleen een scan- en kopieerfunctie is.

Draftmode: Door uw printer in de Draft-mode te zetten kunt u tekst printen op de hoogste afdruksnelheid mogelijk. Let wel op dat dit ten koste gaat van de printkwaliteit.

Interfaces / aansluitingen: De interface geeft aan hoe u de printer kunt aansluiten op de pc. Let op bij de aankoop van een printer dat uw computer de desbetreffende aansluiting ondersteunt. Dit kunt u terugvinden in de specificaties van het product. De interfaces verschillen van elkaar in snelheid waarmee de printer gegevens verstuurt naar de pc. Een veelgebruikte aansluitingsoptie is door middel van een USB-kabel. Deze is te koppelen naar de USB-poort van de pc. Daarnaast kunt u bij een printer ook aansluitmogelijkheden vinden als Bluetooth, Ethernet of de oudere parallel-poort.

Interfaces: USB, draadloos/WiFi, ethernet, Bluetooth, PictBridge en Parallel.
Als uw printer of scanner draadloos/WiFi of bluetooth ondersteunt heeft u geen kabel nodig. Let u wel op dat zowel uw printer als computer dit moet ondersteunen.

Welke kabel heeft u nodig? Een USB, UTP en of parallele kabel.

PictBridge: Deze functie houdt in dat u foto's van een digitale camera direct door een printer kan laten afdrukken. U hoeft de camera dus niet aan een pc te koppelen om de gemaakte foto's te printen. Let op: zowel de digitale camera als de printer moeten PictBridge ondersteunen.

Processor: Enkele printers hebben een ingebouwde processor. Hierdoor kunnen printers bijvoorbeeld foto's afdrukken van een geheugenkaart zonder dat de computer aan hoeft te staan. Daarnaast betekent een eigen processor ook een hogere afdruksnelheid en minder belasting voor de pc. De snelheid van de processor wordt aangegeven in Megahertz (MHz).

Resolutie: Resolutie is een veelgebruikte term in beeldelektronica, zo ook bij de printer. De resolutie geeft het aantal beeldpunten (ook wel pixels) aan in een afbeelding. Dit wordt weergegeven in Dots Per Inch (dpi). Hoe meer dpi een printer heeft, hoe meer details op de afbeelding zichtbaar worden. Dat betekent dus een hogere beeldkwaliteit van de afdruk. Let op dat er een verschil zit tussen de resolutie voor zwart-wit en kleur. Voor het afdrukken van teksten en grafieken heeft u minder behoefte aan gedetailleerd beeld dan een kleurenfoto. Voor tekst heeft u voldoende aan 600 dpi, terwijl de minimale resolutie voor goede foto's 2400 dpi is.

Netwerkaansluiting: Gaat u de printer alleen gebruiken of gaat u met meerdere mensen dezelfde printer gebruiken? In het tweede geval is het handig als er een netwerkaansluiting aanwezig is. Op deze manier kan de printer op elke computer aangesloten worden binnen een netwerk.

Printgeheugen: In de meeste laserprinters zit geheugen. Dit geheugen laadt de opdracht die hij krijgt van de computer in, om vervolgens de opdracht te gaan printen. Dit laden kost tijd en moet opgeteld worden bij de afdruktijd. Vandaar dat er ook een eerste pagina tijdsindicatie is. Met dit geheugen kan de printer meerdere opdrachten tegelijk ontvangen zonder dat uw computer moet wachten met het versturen van de opdracht. Na het versturen van de opdracht staat uw computer weer los van de printer en neemt de printer het over.

Starttoner: Een starttoner is een toner die meegeleverd kan worden met nieuwe laserprinters. De toner is slechts gedeeltelijk gevuld, waardoor deze gemiddeld slechts drie- à vierhonderd A4-pagina's kan afdrukken.Indicatie van printkosten per pagina (A4)

Afdruk Kosten per pagina
Laserprinter - Tekst zwart/wit 0,01 - 0,03
Inkjet - Tekst zwart/wit 0,03 - 0,08
Inkjet - Tekst met grafieken in kleur 0,10 - 0,35
Inkjet - Foto 0,70 - 2,50

Let op: de prijsindicaties zijn gebaseerd op de
drukkosten van verschillende printers.

Tegenwoordig (onderandere bij HP) wordt steeds vaker het aantal pagina's wat de toner/cartridge kan afdrukken weergegeven op de verpakk
ing. Houdt daar dus ook rekening mee bij de aanschaf van een printer.

 
 
 
ga naar boven
 Mist u een onderwerp of heeft u een vraag over een artikel, mailt u dit dan naar klanten@service.staples.nl

De website www.staplesofficecentre.nl en het Infopunt zijn onderdeel van Staples Nederland BV
KvK 33272529 | BTW nr. NL.0038.99.871.B01 Op alle inhoud is onze disclaimer van toepassing.